Grote showroom in Hilversum!

Crosstrainer, complete body workout

Crosstrainer: het fitnesstoestel voor uw hele lichaam

Een training op een crosstrainer -ook bekend als elliptical trainer of stairclimber- geeft een volledige work-out voor benen en armen. Dat is ook een van de grootste pluspunten in vergelijking met andere fitnessapparaten; op een fitnesstoestel traint u uw gehele lichaam. Omdat u meerdere spiergroepen traint verbrandt u in dezelfde tijd ook meer calorieen, een ideaal trainingsapparaat dus als u wilt afvallen.

Minder belastend voor uw lichaam

Bij een crosstrainer blijven de voeten aan de pedalen. Uw voeten en enkels hoeven niet de schok op te vangen van een stap of sprong. Trainen op een crosstrainer is daarom minder belastend voor uw lichaam dan bijvoorbeeld lopen of rennen. Voor mensen met een te hoog gewicht is dit een groot voordeel. Ook wanneer u een blessure heeft en gaat revalideren is de gecontroleerde belasting een voordeel. U kunt het fitnesstoestel zelf instellen en varieren in zwaarte door een hogere weerstand te kiezen en uw armen meer of minder mee te laten werken.

Voor- of achteraandrijving

Er zijn twee typen crosstrainers: een front driven en een rear driven systeem. Dit betekent dat het vliegwiel aan de voor- of achterzijde van de crosstrainer zit. De beweging die u maakt bij een front driven trainer is meer voorwaarts, vergelijkbaar met de langlaufbeweging. Bij een rear driven systeem gaat de beweging meer op en neer. Van de twee typen is de crosstrainer met het vliegwiel aan de voorzijde minder belastend voor knieen en achillespees zodat er minder kans is op blessures. Let wel op: een front driven systeem vraagt meer ruimte in uw huis, deze is wel wat groter.

Crosstrainer kopen

Voordat u een crosstrainer gaat kopen is het handig om uw criteria goed op een rijtje te hebben. De prijs van een crosstrainer varieert enorm, en belangrijker is om te weten wie er gebruik van gaat maken en waar u het fitnesstoestel gaat plaatsen. Ga hier direct naar ons assortiment in Crosstrainers.

Kijk ook eens naar de pagina met Goedkope crosstrainers.

Instelmogelijkheden van de crosstrainer

Verwacht u dat meer mensen gebruik gaan maken van het fitnesstoestel, zorg dan dat de crosstrainer op verschillende manieren ingesteld kan worden. Dit kan door rekening te houden met de maximale belasting (de zwaardere modellen kunnen door mensen van bijvoorbeeld 150 kg gebruikt worden), de mate waarin de pedalen in te stellen zijn, de zwaarte van het vliegwiel en stabiliteit van de crosstrainer.

Extra functionaliteiten

Efficienter en effectiever trainen kan door de weerstand aan te passen. De verschillende programma’s van de crosstrainer kunnen voor meer uitdaging zorgen, en het trainen op hartslagfrequentie zorgt dat u gerichter kan trainen. De meer uitgebreide crosstrainers bieden de mogelijkheid om het fitnessapparaat aan te sluiten op uw smartphone of zelfs om een e-book te kunnen lezen tijdens het trainen.

Opklapbaar voor ruimtebesparing

Een crosstrainer neemt vrij veel ruimte in. Kiest u voor minder zware belasting voor uw gewrichten dan is de keuze voor front driven logisch – dus met het vliegwiel vooraan. Deze crosstrainers zijn wat groter dan met het vliegwiel achter.

Sommige crosstrainers houden rekening met de benodigde ruimte en zijn opklapbaar, een goed alternatief en wellicht de investering waard.

Overgewicht? Vetverbranden op de crosstrainer

Of u te zwaar bent kunt u uitrekenen met de BMI-meter van de Hartstichting
Is uw BMI-waarde hoger dan 25 dan heeft u op basis van uw gewicht en lengte een te hoog vetgehalte en heet het overgewicht, obesitas of extreme obesitas. Het is belangrijk om dan te weten of het vet voornamelijk rond de organen zit waar het het meeste risico oplevert. Voor vrouwen is een gezonde middelomtrek maximaal 88 cm. Voor mannen is een maximum van 102 cm vastgesteld.

Cardio training

Als u een fitnesstoestel zoekt waarop u kunt trainen om af te vallen dan is een crosstrainer ideaal. U traint in dezelfde tijd meer spiergroepen, en vooral met een programma gebaseerd op uw hartslag kunt u effectief en efficient sporten. De hartslagmeting is bij crosstrainers met behulp van sensoren in de handvatten of een (optioneel verkrijgbare) borstband.

Handige webadressen